dabov pict

Доц. Борислав

Дъбов, д.м.

Завеждащ Клиника по очни болести в УМБАЛ “Света Анна” - София

Доц. Борислав Дъбов, д.м. е член е на Българското дружество по офталмология, както и на Германското офталмологично дружество и на Нюйоркската академия на науките.

 

 Прочети още

women with maskНосенето на медицински маски може да предизвика синдром на сухите очи, показва проучване. Това се отнася за хора над 20-годишна възраст.

Експерти от офталмологичната клиника Тиендзин (Tianjin Eye Hospital) в Китай са публикували резултати от свое изследване, които показват, че сухите очи, свързани с използването на маски, са типични за хора, които са носили очила, не са използвали маските както трябва или са изпитвали подобна сухота в миналото.

Въз основа на анкета с над 6900 пациенти учените правят извода, че колкото по-дълго хората носят маски, толкова по-висок е рискът им от развитие на сухота в очите. Влияние оказва още нивото на влажност в атмосферата и времето, прекарано на открито. 

За да предотвратите този синдром, се препоръчва да изберете правилния размер маска за себе си и да я носите правилно, да намалите времето за непрекъсната употреба на маската и, ако е необходимо, да използвате капки за очи, които помагат за борба с проблема със сухотата.

covidНякои нови пациенти с коронавирус, макар и много малко, проявяват симптоми в очите си, каза турски оптометрист.

В разговор с Анадолската агенция Тунчай Сезгин каза, че такива симптоми се съобщават при поне 1-2% от пациентите с COVID-19, което показва, че очите също са важен път за предаване на вируса, пише БГНЕС.

Отбелязвайки, че при такива пациенти са идентифицирани зачервени очи, състояние, известно като конюнктивит, Сезгин препоръчва хората с професии, включващи чест и близък контакт с други, да използват защитни очила, които, макар и неспособни да предотвратят инфекцията, биха могли поне да намалят излагането на вируса.

"Препоръчват се защитни очила, за да се предотврати инфектирането през очите ни", добави той.

Сезгин каза също, че смяната на контактните лещи всеки ден, а не ежемесечно, е друг начин за намаляване на риска от инфекция през очите.

Предупреждавайки, че страдащите от COVID-19 могат да заразят другите чрез говорене, кихане или кашляне, Сезгин каза, че вирусът може да се предаде, ако заразени капчици достигнат конюнктивата на друг човек - мембраната, покриваща вътрешността на клепачите и бялата част на очите.

Въпреки необичайността на връзката на заболяването с коронавируса, той призова онези, при които се наблюдава внезапно зачервяване, сълзене или парене в очите, да посетят оптометрист.

deca zrenieЕдно дете се нуждае от много способности, за да успее в училище. Доброто зрение е ключов елемент. Изчислено е, че около 80% от ученето минава през очите. Четене, писане, използване на компютър са всекидневните задачи на един ученик. Очите на детето са постоянно в употреба – в класната стая и в играта. Когато зрението не функционира правилно, образованието, спорта и всекидневните занимания могат да се окожат трудност.

Като деца напредват в училище, те са изправени пред нарастващите изисквания на своите визуални способности. Годините в училище са много важен момент в живота на всяко дете. Всички родители искат да видят своите деца как се справят добре в училище и повечето родители правят всичко възможно, за да им се осигурят най-добрите образователни възможности. Но твърде често едно важно средство за обучение може да се пренебрегва – зрението на детето. С израстване и преминаване в следващ клас, шррифтът в учебниците става по-малък, а количеството време, прекарано в четене и писане значително се увеличава.

Когато някои визуални умения не са се развили, или са слабо развити, ученето е трудно и стресиращо, и децата обикновено ще:
-избягват четене/писане, колкото е възможно;
-ще вършат задълженията си, но с понижено внимание и с по-малка отговорност.

Някои деца със затруднения в ученето проявяват специфично поведение на хиперактивност и разсеяност. Тези деца често са означени като притежаващи „дефицит на вниманието и хиперактивност“ (ADHD). Въпреки това, неоткрити и нелекувани проблеми със зрението могат да предизвикат някои от същите тези признаци и симптоми обикновено се приписва на ADHD. Поради тези прилики, някои деца могат да бъдат неправилно обозначени като има ADHD, когато в действителност те имат неоткрит проблем при зрението.

Тъй като зрението може да се променя често по време на учебни години, редовното диагностициране и лечение на зрението е важно. Проблемът е късогледство или късогледство. Въпреки това, някои деца имат други форми на пречупване като далекогледство и астигматизъм.

Очила или контактни лещи могат да осигурят необходимата корекция за много проблеми със зрението. Въпреки това, може да е необходима програма за зрителна терапия, за да се развие или да се усъвършенстват уменията на зрението.

Има много визуални умения освен това да се виждат ясно. Зрението е повече от способността да се вижда ясно. Необходимо е също така възможността да разберат и да отговорят на това, което са видяли. Основни визуални умения включват способността да се фокусират очите, използвайте двете очи заедно. Други визуални възприятие умения включват:
-Зрителна острота – способността да се вижда ясно в далечината (учебната дъска), на междинни разстояния (за компютъра), и отблизо (четене на книга).
-Фокусиране – възможността бързо и точно да се поддържа ясна визия, когато разстоянието от обектите се променят, като например, когато търси от учебната дъска на тетрадка върху бюрото и обратно.
-Следене на очите – способността да се запази зрението на мишена, когато търсите от един обект към друг, движейки очите заедно.

Ако някоя от тези визуални умения липсват или не функционират правилно, детето ще трябва да работи по-усилено. Това може да доведе до главоболие, умора и други проблеми, напрежение в очите. Родителите и учителите трябва да бъдат нащрек за симптомите.

Признаци, че детето има проблеми със зрението:
-често триене или мигане на очите;
-често главоболие;
-скриване на едното око;
-накланяне на главата на една страна;
-загуба на реда при четене;
-двойно виждане;

Защита на очите трябва да бъде основна грижа на всички родители. Всяко дете трябва да получи очен преглед поне веднъж на всеки две години. Ако съществуват специфични проблеми или рискови фактори и по-често, или ако е препоръчано от вашия очен лекар.

Източник: http://www.aoa.org/

Untitled 1

Човешкото око не е създадено от природата да бъде толкова натоварвано, колкото в наши дни. Все по-често и все по-дълго седим пред компютри и мобилни телефони от все по-млади. Пренатоварването води до развитие на дегенерация на макулата, едно заболяване, което се превръща в бич за нашето време.

Това обяви пред Дарик доц. Борислав Дъбов, който завежда Очната клиника в университетската болница „Св. Анна”. По думите на специалиста засега все още страда терапията на заболяванието.

Може би един ден ще има средства, които профилактират развитието на тези промени в окото. Засега обаче все още сме на етап лечение на последствията,” категоричен е той.

Доц. Борислав Дъбов засегна и темата с още едно заболяване – отлепване на ретината, което той описа като едно от най-тежките спешни състояния в офталмологията. Призивът тук е късогледи хора, при които са налице мушички пред очите, тъмни петна или пък светкавици, незабавно да потърсят лекарска помощ.

Все повече, все по-често и все по-дълго използваме зрителния анализатор за работа. Все повече седим пред компютри, таблети и телефони, на все по-млада възраст и все по-дълго. Това дава натоварване на очите, от което започва отлагане на отпадни продукти под макулата с тенденция занапред да се развие дегенерация на макулата. Това е големият проблем, това става бич в Щатите и в Западна Европа. Сега проблема го има при възрастни хора, но може би занапред дегенерацията на макулата ще започне да се развива в по-ранен етап,” допълни той.

Има добри диагностични методи, но засега все още страда терапията. Лекуваме последствията, а не причината – голямото натоварване. За съжаление все още няма профилактика. Окото не е създадено от природата да бъде толкова много натоварвано, но просто няма как. Може би занапред ще има средства, които да профилактират развитието на тези промени. Засега обаче все още сме на етап лечение на последствията,” категоричен е доц. Дъбов.

Цялото интервю чуйте в аудиото.

<strong>ХИРУРГИЯ НА КАТАРАКТА</strong>

ХИРУРГИЯ НА КАТАРАКТА

<b>ОТЛЕПВАНЕ НА РЕТИНАТА</b>

ОТЛЕПВАНЕ НА РЕТИНАТА

<b>ДИАБЕТНА РЕТИНОПАТИЯ</b>

ДИАБЕТНА РЕТИНОПАТИЯ

book

Статии и публикации

Доц. Борислав Дъбов, д.м. е автор на единствената по рода си у нас монография “Витреоретинална хирургия”.

 

Виж всички публикации

Новини

Как да се погрижите за здравето на Вашите очи.

Вижте тук

November 18, 2020
covid

Коронавирусът влиза и през очите

Някои нови пациенти с коронавирус, макар и много малко, проявяват симптоми в очите си, каза турски оптометрист. В разговор с Анадолската агенция…
September 18, 2020
deca zrenie

Зрението на децата в училище

Едно дете се нуждае от много способности, за да успее в училище. Доброто зрение е ключов елемент. Изчислено е, че около 80% от ученето минава през…

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

гр. София, ул. “Димитър Моллов” №1