dabov pict

Доц. Борислав

Дъбов, д.м.

Завеждащ Клиника по очни болести в УМБАЛ “Света Анна” - София

Доц. Борислав Дъбов, д.м. е член е на Българското дружество по офталмология, както и на Германското офталмологично дружество и на Нюйоркската академия на науките.

 

 Прочети още

ochen pregled

БНР е медиен партньор в информационната кампания "Зрението е всичко" на Асоциация грижа за пациента и Българското офталмологично дружество. Има ли полезни за зрението храни, кои са те, как да ограничим вредното влияние на мобилните телефони и останалите дигитални монитори върху нашето зрение.

Полезните храни за очните пигменти са зеленчуците с ярки цветове. Такива са морковите, зелените листни зеленчуци като спанак, рукола, броколи. Това каза за БНР доц. Христина Видинова от Клиниката по очни болести на Военномедицинска академия.

Тя допълни, че също така много важен източник на омега-3 мастни киселини са рибите и морските дарове, не на последно място са и богатите на Витамин А храни като яйчен жълтък, червените чушки, телешки и гъши дроб, също така бобовите култури, орехите също са  много богати на цинк, който пък помага усвояването на витамин А и разбира се боровинките, които всички много добре знаят са една перфектна комбинация за очите, защото те съдържат както антиоскиданти, така и омега-3 мастни киселини и наистина предпазват зрителния анализатор от вредните въздействия на свободните радикали, както и помагат за едно оптимално развитие.

"Много е важно да имаме достатъчно дози на Витамин А и Е. По-скоро, ако човек, не яде изобщо зеленчуци и плодове, тогава би било вече по-трудно за организма да синтезира необходимите му пигменти, всъщност тогава би могло да имаме вече един риск от развитие на дегенеративни промени, особено в макулата, която е най-чувствителната тъкан на окото, най-чувствителната част на ретината", каза в предаването "Преди всички" доц. Христина Видинова.

Доцент Видинова отправи съвет да не стоим много дълго време пред монитора.

"На всеки два часа максимум да се прави поне половин час почивка, просто да се гледа надалеч, да може да е отпусне зрителния анализатор и това да бъде поне за 10 минути, да се направи такава почивка. Също така не е препоръчително възрастния човек да прекарва повече от 5 часа на ден на компютър. За децата не повече от 3 часа на ден, трябва децата са на електронните устройства, пред компютъра или на телефона", допълни експертът.

<strong>ХИРУРГИЯ НА КАТАРАКТА</strong>

ХИРУРГИЯ НА КАТАРАКТА

<b>ОТЛЕПВАНЕ НА РЕТИНАТА</b>

ОТЛЕПВАНЕ НА РЕТИНАТА

<b>ДИАБЕТНА РЕТИНОПАТИЯ</b>

ДИАБЕТНА РЕТИНОПАТИЯ

book

Статии и публикации

Доц. Борислав Дъбов, д.м. е автор на единствената по рода си у нас монография “Витреоретинална хирургия”.

 

Виж всички публикации

Новини

Как да се погрижите за здравето на Вашите очи.

Вижте тук

November 18, 2020
covid

Коронавирусът влиза и през очите

Някои нови пациенти с коронавирус, макар и много малко, проявяват симптоми в очите си, каза турски оптометрист. В разговор с Анадолската агенция…
September 18, 2020
deca zrenie

Зрението на децата в училище

Едно дете се нуждае от много способности, за да успее в училище. Доброто зрение е ключов елемент. Изчислено е, че около 80% от ученето минава през…

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

гр. София, ул. “Димитър Моллов” №1